OVER DUCHé d'uzès

Vanaf de oprichting van Duché D’Uzès - wijn tot de geboorte van een appellatie!

De Duché D’Uzès wijnstreek van 300 ha groot bevindt zich rond de stad Uzès, ten westen van Avignon en ten noorden van Nîmes, en strekt zich uit over 77 gemeenten in de Gard. In juli 2013 werd deze IGP (Indication Géographique Protégée), die tot het wijngebied van de Rhônevallei behoort, omgedoopt tot AOC (Appellation d’Origine Contrôlé). Er werd van oudsher aan wijnbouw gedaan, maar de uitstekende reputatie die deze wijnstreek vroeger had (de 17e-eeuwse schrijver Jean Racine had het over ‘de beste wijn van het koninkrijk’) ging verloren met de jaren. Pas in de voorbije jaren liet deze wijnstreek opnieuw van zich horen dankzij de inspanningen die er geleverd werden, kwaliteit die ook de instanties wist te overtuigen. 

De druivenrassen

 

Voor de rode wijnen, die 70% van de wijnproductie uitmaken, is de verhouding Syrah hoger of gelijk aan 40% van de samenstelling; voor Grenache is die hoger of gelijk aan 20%.

Voor rosé moet Syrah hoger of gelijk zijn aan 20% en moet Grenache minstens 50% van de samenstelling uitmaken.

De witte wijnen zijn hoofdzakelijk op basis van Viognier en deze druif moet hoger of gelijk zijn aan 40% van de samenstelling, gevolgd door Grenache blanc dat hoger of gelijk moet zijn aan 30%. De verhouding van de druivenrassen Marsanne, Roussanne en Vermentino, samen of apart, moet hoger of gelijk zijn aan 20% van de samenstelling.

De wijnstokken moeten worden aangeplant met een minimale dichtheid van 4000 stokken/ha. 
Maximale opbrengst voor de wijnen: 55 hl/ha.
Domaine La Tour de Gâtigne beperkt de opbrengst van haar Duché D’Uzès witte, rosé en rode wijn tot 35l/ha.